LWL-Newsroom

Mitteilung vom 13.03.03

Presse-Infos | Der LWL

Op het terrein van de Firma van Deelden wordt weer gesponnen en geweven.

Bewertung:

Gronau/Bocholt (lwl).Vertrouwde klanken zullen in de eerste 5 weken van de Landesgartenschau Gronau-Losser uit de voormalige turbinekamer van de textielfirma van Deelden in Chroma te horen zijn. In verband met de tentoonstelling textielwerelden met het motto " In het begin was er naakte huid" laat het Textielmuseum van het Landschaftsverband Westfalen-Lippe (LWL) in de tijd van 12 t/m 15 april een beknopt deel uit het verleden van de textiel met lopende machines weer opleven.
Een historische ringspinmachine uit 1949 is de ster van het tentoonstellingsgedeelte "spinnerij".
De gerestaureerde machine spint uit licht gedraaid voorgaren een volledige draad.
"Voor vele mensen zal het snorren van de spil, die vroeger met tienduizenden in de regio liepen, bekend voorkomen", verklaart de directeur van het museum, de heer Dr. Hermann Josef Stenkamp.

Een historisch handweefgetouw en een mechanisch weefgetouw uit het Westfälische Industriemuseum verduidelijken de verdere verwerking van de draad tot een volledig weefsel.

Aangezien men het handweefgetouw alleen maar kan bekijken, laten vaklui op het mechanisch weefgetouw zien hoe theedoeken ontstaan.
Een bijzondere attractie: een jaquardmachine stuurt het inweven van de tekst "Laga Gronau-Losser 2003".

De speciaal voor de Landesgartenschau opgelegde Theedoeken worden alleen maar op de historische machine geweven.
Bij de informatie in de turbinekamer zijn ze voor € 4. — per stuk verkrijgbaar.

"Natuurlijk heeft het spinnen en weven op historische machines maar heel weinig te maken met de huidige textielproductie. Maar het laat duidelijk zien hoe de techniek in het verleden werkte en verzet iedereen in een tijd, die de textielindustrie in der Regio liet reizen." Zo
Hermann Josef Stenkamp van het Westfälische Industriemuseum.

Verantwoordelijk voor de levendige inkijk op de Landesgartenschau is de werkgroep Textielwelten, Gronau en het textielmuseum in Enschede en in Bocholt.
De tentoonstelling werd mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van talrijke sponsors en door ondersteuning van de Europese Unie uit Interreg III-A middelen.












Pressekontakt:
Dr. Hermann-Josef Stenkamp, Telefon 02871 21611-11 oder Markus Fischer, Telefon 0251 591-235
presse@lwl.org




Der LWL im Überblick:
Der Landschaftsverband Westfalen-Lippe (LWL) arbeitet als Kommunalverband mit 20.000 Beschäftigten für die 8,3 Millionen Menschen in der Region. Der LWL betreibt 35 Förderschulen, 21 Krankenhäuser, 18 Museen sowie zwei Besucherzentren und ist einer der größten deutschen Hilfezahler für Menschen mit Behinderung. Er erfüllt damit Aufgaben im sozialen Bereich, in der Behinderten- und Jugendhilfe, in der Psychiatrie und in der Kultur, die sinnvollerweise westfalenweit wahrgenommen werden. Ebenso engagiert er sich für eine inklusive Gesellschaft in allen Lebensbereichen. Die neun kreisfreien Städte und 18 Kreise in Westfalen-Lippe sind die Mitglieder des LWL. Sie tragen und finanzieren den Landschaftsverband, dessen Aufgaben ein Parlament mit 125 Mitgliedern aus den westfälischen Kommunen gestaltet.


Der LWL auf Facebook:
https://www.facebook.com/LWL2.0






Ihr Kommentar




zur Druckansicht dieser Seite

zu den aktuellen Presse-Infos