TextilWerk Bocholt

LWL-Industriemuseum | Westfälisches Landesmuseum für Industriekultur

Menu
Afbeelding van de spinnerij Herding rond 1930

Geschiedenis ontdekken

Weverij en spinnerij

Al 150 jaar lang behoort Bocholt tot de belangrijkste vestigingen van de Westfaalse en Duitse textielindustrie. In zijn bloeitijd verschafte de bedrijfstak werk aan wel 10.000 mensen. In 1984, toen de structuurverandering nog volop aan de gang was, besloot het Landschaftsverband Westfalen-Lippe (LWL) om in Bocholt een textielmuseum op te richten. Aangezien er toen geen historische fabriek beschikbaar was, bouwde men een oud bedrijf na. In 2011 werd het museum uitgebreid met de voormalige spinnerij Herding tot TextielFabriek Bocholt.
Het representatieve gebouw werd in 1907 ontworpen door het in heel Europa werkzame architectenduo Sequin en Knobel. Met bijna 600 weefgetouwen en 23.600 klossen behoorde het “spin-web Herding” lang tot de grootste bedrijven van Bocholt.


De afwisselende geschiedenis van de fabriek en zijn gebouw werd gekenmerkt door verwoesting in de oorlog, wederopbouw en moderniseringen. In 1973 werd de productie stopgezet.

Na de renovatie komt er met tentoonstellingen en evenementen nieuw leven in de oude fabriek. Voor de traditierijke branche is de TextielFabriek een vuurtoren die zijn licht ver uitstraalt over het Duitse Münsterland.

Van garen tot mode

De riemen klapperen en zetten de grote draaibank in de bankwerkerij in beweging. Spaanders vliegen in het rond wanneer de bankwerker eraan begint te werken. In de mooie machinekamer ernaast smeert en poetst de machinewerker in blauwe overall de grote twee-cilindrische stoommachine van 1917 – het hart van de weverij. In de grote zaal hoor je het lawaai van de weefgetouwen en met elke beweging van de schietspoel groeit de geweven stof verder. Wij laten u zien hoeveel arbeidsstappen er nodig zijn van garen tot theedoek. Kijkt u mee over de schouder van onze medewerkers.
Direct voor de fabriekspoort ziet u hoe de textielarbeidersgezinnen leefden. Slaapvertrekken, opkamers en voorraadkelders hebben we ingericht zoals het er toen uitzag.

Stoommachine


In de kleine woonkeuken beleeft u het leven na de fabrieksarbeid. Via de koptelefoon hoort u getuigen uit die tijd vertellen over het wassen en koken, en over het werk in de moestuin achter het huis, waar nu net als toen kool en aardappelen groeien en kippen lopen te scharrelen.
In onze spinnerij ontmoeten heden en verleden elkaar. Wisselende speciale tentoonstellingen in de grote zalen brengen alles wat met textiel te maken heeft in beeld en werpen een blik in de toekomst van het museum. In de afgelopen decennia hebben wij hier namelijk uit heel Europa textielapparaten, stofmonsters, voorbeelden van producten en nalatenschappen van bedrijven bij elkaar gebracht. Mode, design, techniek, ecologie, verhalen van ondernemers en het leven van de fabrieksarbeiders staan centraal. Verder heeft de internationale textielkunst als zelfstandige kunstrichting in Bocholt een nieuw forum gekregen.