Het LWL-Museum für Naturkunde is een ideale bestemming om een ontspannen dag te beleven

Een bezoek aan het enige Duitse natuurkundemuseum met groot planetarium is altijd de moeite waard! Hier vindt u alles onder een dak – daarom is het LWL-Museum für Naturkunde een ideale bestemming om een ontspannen dag met sterrenreizen, natuur en cultuur te beleven. Het Museum van Landschaftsverbandes Westfalen-Lippe (LWL) biedt in het planetarium, met de momenteel scherpste digitale beeldtechniek van Europa, fascinerende tochten in het universum. En in het natuurkundemuseum worden grandioze thema-exposities, zoals –compleet nieuw- het veelzijdige, toekomstgerichte thema “Bionica”  tentoongesteld.

Nederlandse trailer

Wat hebben een bovenbeen en de Eiffeltoren met elkaar gemeen? Hoe beïnvloedt de koffervis de automobielindustrie?  Hoe helpen vogels bij de bouw van een vliegtuig

en haaien aan Olympische records? De nieuwe thematentoonstelling “Bionik – Patente der Natur” beantwoordt van 1 juli 2011 t/m 17 juni 2012 in het LWL-Museum für Naturkunde in Münster (Westf.) deze en nog veel meer vragen in de grootste thema-expositie in Duitsland. Op ruim 1200 m2 stelt het Museum onderzoekspecialisme “Bionica” aan u voor.

Het begrip “Bionica”is een combinatie van de begrippen “biologie” en “techniek”. De natuur heeft in miljoenen jaren talrijke uitvindingen voortgebracht. Zij is een uniek patenten van der natuur: Termieten bouwen heuvels met luchtkanalen, kevers ruiken vuur en pinguïns glijden zonder moeite door het water. Hoe de mens het enorme potentieel van de natuur kan gebruiken om de techniek efficiënter en milieubewuster te ontwerpen, is het doel van bionica.

De tentoonstelling laat beeldend zien, hoe de mensen deze “patenten van de natuur” in techniek hebben omgezet: De gekko dient bijvoorbeeld als voorbeeld voor de ontwikkeling van beter klevend plakband. Gekko’s kunnen, dankzij hun met fijne haartjes bezette voeten, ondersteboven aan de muur hangen zonder naar beneden te vallen. Een ander voorbeeld is de klis: hun van kleine haakjes voorziene vruchten, stonden model voor het klittenband. Prairiehonden bouwen aarden holen met beluchtingsysteem. Zij zijn een belangrijk voorbeeld voor de klimaattechniek. Afgekeken van de natuur is ook het bij gevelverven en autolakken gebruikte lotuseffect: vanwege de met waskristallen overtrokken noppen worden de bladeren van bepaalde planten vanzelf schoon en laten water en vuil wegparelen.

Eyecatchers van de voorstelling zijn de vele meedoelocaties en de bijzondere objecten, zoals de aerodynamische auto “Mercedes-Benz bionic car” van Daimler AG waarvan de koffervis als voorbeeld diende, of de dansende, vermenselijkte robot Nao, die zelfs op een been kan staan. De Eiffeltoren is, verbluffend mooi, als zeven meter groot schaalmodel op de expositie te zien. Hij wilde het bovenbeenbot van de mens namaken en toont op een beeldende manier, dat ook de mens deel uitmaakt van de bionische natuur. De ooievaar en andere vogels stonden weer model voor de ontwikkeling  van het eerste vliegapparaat, zoals de 17 meter lange vleugel van een Airbus A320 op het voorplein bij het museum laat zien. Alle uitvindingen en hun voorbeelden op verschillende gebieden worden in de expositie voorgesteld.

Bionische werelden
Het patenten van der natuur loopt als rode draad door de gehele tentoonstelling. Bij de entree is een imitatie van een dergelijk historisch officie te vinden. Hier melden de dieren hun patent voor innovatieve oppervlaktes, technieken en structuren aan. Aansluitend wordt de bezoeker thematisch door de diverse afdelingen en werelden van de bionica geleid, zoals architectuur, oppervlaktes, mechanica, medicatie of beweging onder water, aan land en in de lucht, sensoriek, communicatie en evolutiestrategieën. Levende mieren en levende bionische planten bieden uiteindelijk het directe contact met de tegenwoordige tijd.

Tussen 26 en 30 juli gratis entree voor alle bezoekers van het museum.

Aanbiedingen & kaderprogramma
Rondleiding voor groepen volwassenen
Museum-pedagogische aanbiedingen voor peuterscholen t/m voortgezet onderwijs
Voordrachten en themadagen met betrekking tot de thema-expositie
Kinderverjaardag met gekko e.a.
Literaire rondgang met toneelspeelster Beate Reker (première 25.11.11)
Voor de themavoorstelling “Bionik – Patente der Natur” staat voor de eerste keer in het LWL-Museum für Naturkunde een audiogids met een gezinsprogramma ter beschikking. Voor mensen met een gehoorbeperking is de audiogids ook in gebarentaal!

Informatie:
1 juli 2011 t/m 17 juni 2012
LWL-Museum für Naturkunde
Westf. Landesmuseum mit Planetarium
Sentruper Str. 285, 48161 Münster (D)
Tel. 0049-251-59105
Geopend di.-zo. 9-18 uur
naturkundemuseum@lwl.org
www.lwl-naturkundemuseum-muenster.de