18 mei 2019 t/m 22 maart 2020

Tijdelijke tentoonstelling

Complottheorieën – vroeger en nu

Vond de maanlanding enkel plaats in de filmstudio? Wordt de wereldgeschiedenis gestuurd door de vrijmetselaars? En zullen de vliegtuigstrepen aan de hemel ons vergiftigen? Complottheorieën zijn een terugkomend fenomeen in de geschiedenis van de mensheid. Ook nu nog, in de snelle tijd van de „alternatieve feiten”, grijpt het geloof in de vermeende complotten snel om zich heen. Maar wat houdt de fascinatie voor deze theorieën precies in? Hoe vergezocht zijn ze eigenlijk? En wie zit erachter?

Met een unieke tentoonstelling gaat de stichting Kloster Dalheim, LWL-museum voor kloostercultuur, dieper in op het ontstaan, de functie, het effect en de verspreiding van complottheorieën. Bezoekers begeven zich op een ca. 1200 vierkante meter tentoonstellingsruimte tussen feit en fictie, waarbij exclusieve gemeenschappen, geheime kennis, verborgen manipulatie en mythen en waarheden uit de wereld der complottheorieën worden gepresenteerd.

Het tentoonstellingsproject word begeleid door een wetenschappelijke adviescommissie die bestaat uit historici en museummedewerkers.

Beschermheerschap

De lopende tentoonstelling „Complottheorieën – vroeger en nu“ van de stichting Klooster Dalheim vindt plaats onder het beschermheerschap van de bondspresident Frank-Walter Steinmeier.