LWL-Industriemuseum - Achte Orte - Ein Museum

Dwangarbeiders in de mijn Adolf von Hansemann, Dortmund-Mengede, rond 1943. Foto: Duits Mijnmuseum Bochum

Dwangarbeid.
De Duitsers, de dwangarbeiders en de oorlog.

Van 18 maart tot 14 oktober 2012

In de Tweede Wereldoorlog werden in Duitsland dwangarbeiders uitgebuit op bijna elke bouwwerf en boerderij, in bijna elk industrieel bedrijf en ook in privé huishoudens. Daar en ook in de bezette gebieden moesten in totaal meer dan 20 miljoen mensen gedwongen werken: mannen, vrouwen en kinderen uit heel Europa die gastarbeiders waren, krijgsgevangenen of gevangenen in concentratiekampen. De tentoonstelling, “Dwangarbeid. De Duitsers, de dwangarbeiders en de oorlog.” vertelt voor de eerste keer het volledige verhaal van deze misdaad en de gevolgen ervan na 1945.

De internationale rondreizende tentoonstelling van de Stichting Gedenkplaats Buchenwald en Mittelbau-Dora komt - na de opening in het Joods Museum in Berlijn en een voorstelling in Moskou – volgend voorjaar naar Dortmund. Het is tevens de laatste stop in Duitsland voordat de tentoonstelling naar het buitenland verhuist. Het Landschaftsverband Westfalen-Lippe (LWL) en de stad Dortmund stellen „Zwangsarbeit“ voor vanaf 18 maart 2012 in het industriemuseum van LWL van de mijn van Zollern, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog zelf een plaats was waar dwangarbeiders tewerkgesteld werden. „We zijn zeer trots dat we deze tentoonstelling van hoog niveau naar Dortmund konden halen“, verklaart directeur Dr. Ulrike Gilhaus van het museum van het LWL.

De tentoongestelde stukken en foto’s maken het mogelijk om de racistisch gedefinieerde verhouding tussen Duitsers en dwangarbeiders te doorgronden, met alle vrijheid tot handelen die zich voordeed voor de mensen. Ze tonen ook dat dwangarbeid van in het begin deel uitmaakte van de racistische maatschappelijke orde van de nationaalsocialistische staat: de gepropageerde "volksgemeenschap“ en de dwangarbeid van de “uitgeslotenen”, beide hoorden samen.

Meer dan 60 representatieve waargebeurde verhalen vormen het hart van de tentoonstelling. Deze verhalen zijn samen met de getoonde documenten en foto’s het resultaat van minutieuze opzoekingen in archieven in Europa, de VS en Israël. De thema’s van de verhalen gaan van het mensonwaardige werk van politiek vervolgde mensen in Chemnitz over de moordende slavenarbeid van de Joden in de bezette Sovjetunie tot het dagelijkse leven van de dwangarbeid op een boerderij in Oostenrijk. De chronologisch ingedeelde tentoonstelling legt vele links naar steden en delen van Westfalen en het Ruhrgebied en verwijst ook naar concrete voorbeelden van dwangarbeid in de ruime omgeving van Dortmund. Lezingen, excursies en andere voorstellingen diepen het thema uit.


Dwangarbeid. De Duitsers, de dwangarbeiders en de oorlog.
Speciale tentoonstelling van de Stichting Gedenkplaats Buchenwald en Mittelbau-Dora, opgezet en gesteund door de Stichting Erinnerung, Verantwortung, Zukunft (EVZ) (Herinnering, Verantwoordelijkheid, Toekomst)

www.ausstellung-zwangsarbeit.org
 

Über Unterwelten

Zeichen und Zauber des anderen Raums
29.3. bis 2.11.2014

Nordstadt-Nostalgie

Subkultur von ihrer schönsten Seite
3.8.2014, 11:00 - 16:00 Uhr

Jahreszeiten erleben

Ungeahnte Kräfte - Wildkräuter und Pflanzengeheimnisse
9.8.2014, 15:00 - 17:00 Uhr

Wir ernten

Kräuter und Co. - nicht nur für kleine Hexen!
16.8.2014, 15:00 Uhr

Als die Hölle auf die Erde kam

Vorführung des Eidophusikon
17.8.2014, 15:30 / 16:15 / 17:00 Uhr